West Friesland
slogan
Registreer
vrijdag, 05 juni 2020 16:55

Chloordioxide vrijgekomen bij drinkwaterbedrijf Andijk

Chloordioxide vrijgekomen bij drinkwaterbedrijf Andijk Inter Visual Studio / Daniëlle Rood
05-06-2020 Andijk - Medewerkers van het drinkwaterbedrijf PWN in Andijk hebben vrijdagmiddag groot alarm geslagen vanwege vrijgekomen chemicaliën. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord gaat het om chloordioxide.

De chloordioxide kwam vrij bij het verladen van de chemicaliën. Omdat het gas beperkt bleef tot de ruimte waar het lekte werd in de omgeving van het drinkwaterbedrijf geen groot alarm geslagen. Wel werd de buurt afgezet voor een worst case scenario, aldus de woordvoerder.

Eerder werd gevreesd voor de woonwijk in de buurt van het drinkwaterbedrijf. De wind zorgde er in eerste instantie voor dat mocht het gas uitbreken, het over water zou waaien. Wel bestond de angst dat de wind zou draaien en de gassen over de woonwijk zouden gaan.

De woordvoerder van de Veiligheidsregio laat aan NH Nieuws weten dat er een wezenlijk verschil is tussen chloordioxide en chloorgas, zoals eerder werd gemeld. Chloordioxide wordt gebruikt als bleek- en desinfectiemiddel voor het reinigen van het drinkwater. Chloorgas is een giftig en prikkelend gas, dat door zijn hoge reactiviteit niet in de atmosfeer voorkomt.

Bij het vrijkomen van de chloordioxide zijn geen slachtoffers gevallen. Ook het drinkwater werd door de lekkage niet aangetast. PWN en de brandweer zijn samen aan de slag gegaan om tot een oplossing te komen. De wegafsluitingen rondom het drinkwaterbedrijf in Andijk zijn zo goed als opgeheven. De Veiligheidsregio hoopt rond etenstijd alles opgelost te hebben.